Χαμομήλι και τσάι του βουνού ήπιαμε σε ποσότητα. Και λεβάντα δοκιμάσαμε, και μελισσόχορτο, πασιφλώρα, βαλεριάνα, ματζουράνα... Τίποτα. Η αϋπνία εκεί, επιμένει, δεν λέει να φύγει. Πείσαμε τον ερωτικό μας σύντροφο να μας βοηθήσει να την ξεπεράσουμε μαζί. Γιατί, ως γνωστό, το σεξ καταπολεμά τις αϋπνίες. Μύθος κι αυτό; Καλά, ας παίξουμε με ζωάκια τότε. Αν νομίζετε ότι μετρώντας λευκά και μαύρα πρόβατα, θα κερδίσετε κάτι, είστε γελασμένοι.
Ψυχολόγοι από την Οξφόρδη υποστηρίζουν άλλα... Μην μετράτε προβατίνες, λένε. Σκεφτείτε καταρράχτες, οργανωμένα πικνίκ στην εξοχή, ταξίδια. Κάτι θα ξέρουν. Η αϋπνία είναι ο ίδιος εφιάλτης για όλους παγκοσμίως. Ένας στους δέκα υποφέρει από χρόνιες αϋπνίες ενώ ένα στα πέντε τροχαία ατυχήματα προκαλείται από την απώλεια ύπνου. Για κάθε ώρα ύπνου που θυσιάζουμε τη νύχτα, χάνουμε αυτομάτως έναν βαθμό IQ την επόμενη μέρα.
Έχει συμβεί σε όλους. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Πέφτουμε στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε, πρέπει να ξυπνήσουμε νωρίς αύριο, ο πολυπόθητος ύπνος όμως δεν έρχεται. Καταφεύγουμε τότε στα ηρεμιστικά, στα αγχολυτικά, στο χαμομήλι, στο αλκοόλ.
Άλλοι πίνουν σαμπάνια και τρώνε χαβιάρι. Απορρίπτεται ως υπερτιμημένη θεραπεία. Κι άλλοι έχουν βρει την ...υγειά τους χάρη στα Πρόζακ. Τα ηρεμιστικά όμως δεν είναι η λύση. Τα χάπια, δεν λύνουν το πρόβλημα της αϋπνίας αλλά με τον καιρό το επιδεινώνουν. Ένα ελαφρύ δείπνο, λίγη σωματική άσκηση, ένα βαρετό βιβλίο, ένα ήσυχο δωμάτιο, είναι οι πρώτες λέξεις που θα γραφτούν στο ιατρικό συνταγολόγιο.
Η Άλισον Χάρβεϊ, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκανε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Χώρισε 50 εθελοντές που πάσχουν από αϋπνία σε τρεις ομάδες, προτείνοντας μια διαφορετική στρατηγική για κάθε ομάδα. Θέλετε να μάθετε ποιοι έκλεισαν πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα τα βλέφαρα τους; Εκείνοι που φαντάστηκαν ανέμελα απογεύματα, εξωτικές διακοπές, μία εκδρομή στον Νιαγάρα, κοιμήθηκαν 20 λεπτά νωρίτερα από όσους μετρούσαν πρόβατα ή εύχονταν να τους έρθει ύπνος. «Είναι πολύ ανιαρό και ανούσιο να μετράς πρόβατα για να μπορέσεις να διώξεις μακριά τις αρνητικές σκέψεις», λέει η ψυχολόγος και μάλλον δεν έχει άδικο.
Υπάρχει όμως και η τακτική τη «απόκρυψης συναισθημάτων». Λέγοντας στους «ασθενείς» να μην σκέφτονται τίποτα που τους αγχώνει ή τους στενοχωρεί. Σαν «το τεστ της πολικής αρκούδας» δεν ακούγεται αυτό; Όταν ζητάς από κάποιον να μην σκεφτεί καθόλου, για παράδειγμα, πολικές αρκούδες είναι σα να τον υποχρεώνεις να του γίνει έμμονη ιδέα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα υπνωτικά χάπια;
Να αντιμετωπίσουμε τον ύπνο σαν τελετουργία. Να ξαπλώνουμε πάντα την ίδια ώρα. Να κάνουμε πριν ένα ζεστό μπάνιο. Να μην πίνουμε καφέ ή αλκοόλ. Να μην τρώμε πολύ, κυρίως σάλτσες και πικάντικα φαγητά. Η τηλεόραση πρέπει να καταργηθεί από την κρεβατοκάμαρα.
Τον ύπνο δεν μπορούμε να τον βιάσουμε, ούτε να τον έχουμε κατά παραγγελία. Όσοι κοιμούνται καλά, ζουν περισσότερο. Εφτά με οχτώ ώρες αρκούν. Εκείνοι όμως που κάνουν υπνοθεραπεία και ξεραίνονται στο κρεβάτι για 12 ώρες ξυπνούν με πονοκέφαλο και κατάθλιψη. Μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Οι ψυχολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγεται η ανάγνωση ενδιαφέροντων βιβλίων στο κρεβάτι. Όχι ότι ψάχναμε να βρούμε δικαιολογία... Λίγη γυμναστική κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν βλάπτει. Ο Ορφέας θα γίνει ο καλύτερος μας φίλος.
Ένα ποτηράκι ουίσκι μπορεί να σας χαλαρώσει αλλά μην το παρακάνετε. Εξαφανίστε οτιδήποτε μπορεί να σας αγχώνει από την κρεβατοκάμαρα: βιβλία, ραδιόφωνα, τηλεόραση, κομπιούτερ, επαγγελματικά έγγραφα, ακόμη και βερνίκια νυχιών για να αποφύγετε την έντονη μυρωδιά(!) Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι άλλο. Μετρήστε κακούς λύκους.