Αεροπλανοφοβία, προσδεθείτε γιατί χανόμαστε

Αλλοι έχουν πρόβλημα με την προσγείωση και άλλοι πάλι με την απογείωση. Αλλοι παθαίνουν πανικό στη διάρκεια των αναταράξεων και οι χειρότεροι της παρέας δεν θέλουν να δουν αεροσκάφος ούτε ζωγραφιστό. Η αεροπλανοφοβία χτυπά και τους πιο τακτικούς ταξιδιώτες. Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν αλλάζει όμως κάτι, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν όλο και πιο πρακτικές λύσεις για να την ξεπεράσουμε.

Και σίγουρα δεν αποτελεί λύση να καταναλώνει κανείς ένα μπουκάλι ουίσκι ή να ταξιδεύει με ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια. «Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που πάσχουν από αεροπλανοφοβία είναι τα 27», λέει ο πρώην πιλότος Τομ Μπαν, ο οποίος τώρα συμβουλεύει τηλεφωνικά και μέσω Διαδικτύου όσους ζητούν βοήθεια. «Οταν φτάσεις σε αυτή την ηλικία θα έχεις ακούσει για τουλάχιστον πέντε αεροπορικές τραγωδίες».

Οι ψυχίατροι μιλούν για καταστροφολογία. Είναι η στιγμή που με το πρώτο κιόλας ταρακούνημα, το σώμα μουδιάζει, τα χέρια ιδρώνουν, το μυαλό σκηνοθετεί αποχαιρετισμούς και κηδείες. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο 27% των Αμερικανών. Και η συγκεκριμένη φοβία είναι μάλιστα τόσο συνηθισμένη πλέον που μπορεί να συγκριθεί με την υψοφοβία ή τη φοβία για τα έντομα. Και για κάποιον ανεξήγητο μάλλον λόγο οι γυναίκες είναι δύο φορές πιθανότερο να υποφέρουν απ’ ό,τι οι άνδρες, ξυπνώντας ορμόνες που δεν θα θέλαμε στην πραγματικότητα, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν προβλήματα. Οπότε είναι πιο πιθανό να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος ή να πάθουμε καρδιακή προσβολή από το να συντριβούμε με το αεροπλάνο, περίπου μία στις 11.000.000 πιθανότητες.

corset2_02.jpg

Οι ειδικοί λένε ότι αν και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, το θέμα είναι να εντοπίσει κανείς από πού ξεκινά ο φόβος. «Αν υποφέρεις λίγο όταν πετάς και ταξιδεύεις σπάνια, τότε ποιο το πρόβλημα να παίρνεις μια στο τόσο ένα χάπι;» λέει ο Τομ Μπαν. «Ομως αν παθαίνεις πανικό μέσα στο αεροσκάφος και φοβάσαι να ταξιδέψεις, τα φάρμακα δεν θα κάνουν τη δουλειά τους και τότε πρέπει να κάνεις αληθινή θεραπεία για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου».

Πολλοί προτείνουν τη βιωματική προσέγγιση και άλλοι τη συναισθηματική, να εστιάζει κανείς το βλέμμα σε οικείες εικόνες, όχι λέξεις, σε φωτογραφίες που σου προκαλούν ασφάλεια... Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το να γνωρίζει κανείς πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα μπορεί επίσης να συμβάλει στο να τιθασεύσουμε τον φόβο. Η εταιρεία Virgin Αtlantic δεν είναι η μόνη που οργανώνει σεμινάρια με τίτλο Πετώντας Χωρίς Φόβο, μαθήματα που σου μαθαίνουν και πώς λειτουργεί το αεροσκάφος και πώς να βρίσκεις τρόπους να χαλαρώνεις. Συνήθως είναι γρήγορα και αποτελεσματικά, διαρκούν μία μέρα και καταλήγουν σχεδόν πάντα σε πτήση-τεστ-ντράιβ. Ακόμη και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει παραδεχθεί ότι στα 20 του φοβόταν να πετάξει. «Νόμιζα ότι αν έγερνα αριστερά, θα έγερνε και το αεροπλάνο. Οποτε με έπαιρνε ο ύπνος στο αεροπλάνο, ονειρευόμουν ότι πέφταμε. Τον πρώτο χρόνο που αγόρασα τη δική μου αεροπορική εταιρεία, όποτε χτυπούσε το τηλέφωνο μετά τα μεσάνυχτα, πεταγόμουν από την καρέκλα». Yστερα από 20 χρόνια χωρίς καταστροφικά σενάρια, οι φόβοι του εξανεμίστηκαν και τώρα σχεδιάζει μία οικογενειακή απόδραση στο Διάστημα.

fashion-1930s-travel.jpg