Γίνε κι εσύ χορτοφάγος, μπορείς… Μπορούμε;

Η φωτογραφία που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ένα συνηθισμένο καφάσι με φρούτα. Συγκεκριμένα, μήλα. Ο τίτλος όμως ήταν εκείνος που με έβαλε σε σκέψεις στο ξένο περιοδικό που ξεφύλλιζα. «Αυτός είναι ο (νέος) τρόπος των χορτοφάγων».

Η μητέρα μου είναι χορτοφάγος εδώ και 20 χρόνια περίπου (από την αγάπη της για τα ζώα) και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να ζεις στην Ελλάδα ως χορτοφάγος, να σε καλούν σε τραπέζια, να τρως εκτός σπιτιού, να ταξιδεύεις με αεροπλάνο, να δοκιμάζεις καθημερινά τις αντιδράσεις και τα σχόλια γνωστών και αγνώστων.

Είναι, λοιπόν, εντυπωσιακό πως η χορτοφαγία ξαναγίνεται μόδα, τουλάχιστον στην Ιταλία, την Αγγλία, την Αμερική, με ένθερμους υποστηρικτές νέους σταρ που έχουν τον τρόπο και να διαδώσουν την αγάπη τους για ένα διαφορετικό είδος διατροφής και να περάσουν τα μηνύματα που πρέπει.

Μόδα που συνόδευσε με υπερβολή τη δεκαετία του 70, για να αποτελέσει, λίγο μετά, είδος προς εξαφάνιση. Και σήμερα, στην Ελλάδα, ίσως και πολυτέλεια.

Αλλά μήπως ακριβώς τώρα είναι η στιγμή για να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για τον τρόπο που ζούμε και καταναλώνουμε; Ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε, ενισχύοντας μικρούς παραγωγούς, ατομικές προσπάθειες, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, στις σουβλασερί του ενός ευρώ;

Χωρίς, φυσικά, να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Στο Χόλιγουντ, οι ηθοποιοί ταΐζουν ακόμη και τα κατοικίδιά τους με χορτοφαγικά μπέργκερ, φορούν αξεσουάρ που μιμούνται το δέρμα, βάφονται με καλλυντικά που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, παντρεύονται με τον «πράσινο» τρόπο, όποιος κι αν είναι αυτός.

Είναι όμορφο να μαθαίνεις, όμως, ότι η Νάταλι Πόρτμαν είναι χορτοφάγος και άλλαξε τη διατροφή της μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Είχε διαβάσει το βιβλίο-μύθο «Eating Animals» του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ (που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μελάνι). Η Αλάνις Μορισέτ το δηλώνει και στη μουσική της. Η Αλίσια Σίλβερστοουν, παλιά στάρλετ, έγραψε και βιβλίο συνταγών με τίτλο «The Kind Diet» ή σε ελεύθερη απόδοση, «Η Ευγενής Δίαιτα».

Γιατί αυτό είναι τελικά που μας λείπει. Η ευγένεια. Ακόμη και στον τρόπο που τρώμε. Κι αν η αυστηρή χορτοφαγία αποκλείει ακόμη και γαλακτοκομικά, αβγά και μέλι, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη φρουτοφαγία. Ή τη γυρο-φαγία. Χωρίς τζατζίκι.